Insecten Blog

De Dag van de Duurzaamheid

duurzame week Utrecht

 

De Dag van de Duurzaamheid vindt plaats op dinsdag 10 oktober 2017.
Door heel Nederland vinden, voor het negende jaar, duizenden duurzame activiteiten plaats, georganiseerd door particulieren, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden.
Samen laten we op deze dag zien dat duurzaamheid noodzakelijk, inspirerend en winstgevend is.

Waarom we eten wat we eten, met Ramon Beuk

7/10/2017

 

De Talkshow-host
Ramon Beuk kennen de meeste vooral van zijn tv programma’s en culinaire columns in diverse bladen. Echter is hij vooral ondernemer, schrijver van kookboeken, spreker en presentator op congressen en seminars. Ramon presenteert de talkshow en zal de sprekers aan de tand voelen over de vraag ‘Waarom we eten wat we eten’.
Hoe beïnvloedt marketing mijn voedselkeuzes?
Olivier Prakken is sinds 2014 directeur van StreekSelecties BV, bekend van onder andere het merk GIJS. Met StreekSelecties wil Olivier beter eten beschikbaar maken voor meer consumenten en het verhaal daarover vertellen. Producten van StreekSelecties zijn onder meer te koop bij PLUS, Spar, Dekamarkt, Broodzaak en BP. Tijdens de talkshow gaat Olivier in op de vraag welke marketingtechnieken Streekselecties gebruikt om de eetkeuzes van consumenten te beïnvloeden.
Hoe beïnvloedt de media mijn voedselkeuzes?
Eke Mariën schrijft kookboeken en ontwikkelt recepten voor diverse tijdschriften zoals Allerhande en Delicious en voor supermarkten waaronder PLUS en AH. Tijdens de talkshow gaat Eke in op de vraag hoe de media consumenten beïnvloeden in hun eetkeuzes.
Wat aten we door de geschiedenis heen en hoe werden consumenten in het verleden beïnvloedt?
Lizet Kruyff is een van weinige schrijvers op het gebied van culinaire geschiedenis in Nederland. Ze heeft verschillende boeken over dit onderwerp gepubliceerd. Naast onderzoek en schrijven geeft Lizet lezingen en workshops over de geschiedenis van eetcultuur. Tijdens de talkshow gaat Lizet in op de vraag hoe ons voedselsysteem door de tijd heen verandert is en waardoor consumenten in het verleden beïnvloedt werden in hun keuzes.
Hoe kan het voedselsysteem duurzamer?
Biologisch, lokaal, en eten wat in het seizoen is. Het zijn de eenvoudige principes van een duurzame voedselketen. Toch blijkt het lastig te realiseren. Willem&Drees wil de voedselketen grondig hervormen. En dit kan alleen als er weer een een-op-een relatie tussen boer en consument komt. Directeur Drees Peter van den Bosch gaat tijdens de talkshow in op de vraag hoe het voedselsysteem duurzamer kan zijn.
Wat gaan we in de toekomst eten?
Daisy Stauder is eigenaresse van Bugbon. Een catering en workshop bedrijf, gespecialiseerd in… insecten! Ze heeft een niet te stillen nieuwsgierigheid naar de relaties tussen mens en voedsel, hoe eten mensen en welke rituelen en gewoonten horen hierbij. Tijdens de talkshow gaat Daisy in om de vraag wat we in de toekomst mogelijk gaan eten en hoe dit op een duurzame manier geproduceerd wordt.

 

Wereldfestival Almere

 

 

23/09/2017

Dit jaar was alweer de 2de editie van het Wereldfestival met HEEL veel muziek, wereldmarkt, eten en kids activiteiten!
Op zaterdag 23 september was het Wereldfestival de place to be voor de hele familie!
Met o.a. de Bigi Poku toppers (SU) met o.a. Ivan Esseboom en Patrick Tevreden, maar ook Kasba (Mar/NL), Tribute2 Bob Marley door Rootsriders ft. Mo Ali (Soedan), Trafassi en Mexicaanse, Senegalese en veel andere muziek. Ook weer met een Afrikaans kinderdorp en nog veel en veel meer.
Maak kennis met nieuwe muziek, cultuur en andere bezoekers. Eet eens een insect, doe mee met de spoedcursus spelen-in-een-brassband, of geniet gewoon van de bijzondere artiesten. ​Insecten eten en nog veel meer wereldkeukens.

In 2035 is de koe verdwenen als bron van eiwit 

 Een artikel in het financieel dagblad …

26/8/2017

Over krap twintig jaar wonen er negen miljard mensen op aarde. Die zullen ook nog eens meer eiwit eten. Om aan de voedselbehoefte te voldoen en tegelijkertijd het milieu te sparen, zullen dierlijke eiwitten plaats moeten maken voor plantaardige. Deel 3 in een serie over het dagelijks leven in de toekomst.
Wie in 2035 in de trein zit en uit het raam kijkt, zal een ander landschap te zien krijgen. Weg zijn de groene weiden vol zwart-witte koeien en de grote stallen met varkens. In plaats daarvan zullen er meer natuurgebieden en bossen zijn en zal het voedsel op veel kleinere gebieden worden geproduceerd. Dat denkt Rudy Rabbinge, emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Wageningen. ‘Nederland zal eruit zien als de Veluwe’, zegt hij.
Op het eerste gezicht lijkt dit een tegenstrijdig beeld. De wereldbevolking neemt toe en door de gestegen welvaart zal ook de behoefte aan vlees groeien. Volgens schattingen van de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, zal de vleesconsumptie wereldwijd tot 2050 met 73% stijgen. Als landen welvarender worden, gaat de bevolking meer vlees eten.
Je zou dus juist méér koeien en varkens in het landschap verwachten. Toch gaan experts ervan uit dat we in de toekomst minder land nodig zullen hebben om meer voedsel te produceren. Om dat te bereiken, zullen we vlees, zuivelproducten en eieren moeten vervangen door andere bronnen van eiwit.
Daarbij spelen milieuoverwegingen een rol. ‘Het produceren van al dat vlees kost veel land, water en voedingsstoffen’, zegt Mark Post, hoogleraar vasculaire fysiologie aan de Universiteit Maastricht. Dieren stoten veel broeikasgassen uit, zoals pijnlijk duidelijk wordt nu veel boeren hun koeien moeten laten slachten omdat ze te veel fosfaat produceren. Volgens Rabbinge willen veel Nederlanders de ruimte ook meer aan de natuur overlaten, om er te kunnen recreëren. ‘Er zijn veel welvarende mensen met veel vrije tijd’, zegt hij.
Zeewier en insectenEr is daarom een ware ratrace aan de gang van onderzoekers en bedrijven die alternatieven ontwikkelen voor dierlijke eiwitten. Post, die zichzelf ook wel ‘vleesprofessor’ noemt, is erin geslaagd vlees te kweken uit stamcellen. In de Oosterschelde, de Waddenzee en voor de kust van Scheveningen zijn de eerste zeewierboerderijen te vinden, en burgers van de zoute planten zijn op veel festivals te koop. Het Brabantse bedrijf Protix haalde in juni nog €45 mln op voor het produceren van ingrediënten voor diervoer uit vliegenlarven.
Diervoer van kriebelbeestjes Omdat insecteneiwit in voedsel redelijk nieuw is in Europa, zijn er nog maar weinig inspectieregels voor deze producten. Wel wordt de handel in een tiental insecten oogluikend toegestaan. De industriële productie van insecten voor voedsel staat nog in de kinderschoenen.

In Nederland zet het Brabantse bedrijf Protix de eerste stappen. Het produceert ingrediënten voor diervoer van de larven van soldaatvliegen. Doordat de larven leven op restproducten die ontstaan bij de productie van voedsel, zijn er geen nieuwe gewassen en dus landbouwgrond nodig om het voer te produceren. De larven worden vermalen tot 

poeder, dat vervolgens in voer wordt verwerkt.

Volgens ceo Kees Aarts wil het bedrijf in de toekomst ook insecten kweken om voedsel voor mensen te maken. Hij denkt dat er wel animo voor is bij de consument. ‘Heel veel mensen op de wereld eten nu al insecten’, zegt hij.

Voor wie eens wil weten hoe insecten smaken: ze zijn te koop bij enkele Nederlandse supermarkten.
Zal het Nederlandse agrarische landschap in de toekomst uit futuristische kweekbedrijven bestaan, waar insecten zoemen onder neonlicht? Jeroen Willemsen, oprichter van het samenwerkingsverband voor duurzame eiwitten Green Proteine Alliance, denkt dat het zo’n vaart niet zal lopen. ‘Veel eiwitbronnen bestaan al, maar in de loop van de tijd zijn ze vergeten’, zegt hij. Willemsen noemt bonen, kikkererwten, noten en paddenstoelen als eiwitbronnen die zo uit de natuur komen. ‘Maar het belangrijkste is dat consumenten begrijpen dat plantaardig eten gezonder is’, zegt hij.
‘Echt vlees’ van sojaOok Atze Jan van der Goot, hoogleraar voor duurzame eiwittechnologie aan de Wageningen Universiteit, denkt dat het gedrag van consumenten een grote rol speelt. ‘Wij vinden vlees, kaas, melk en eieren heel erg lekker’, zegt hij. Van der Goot probeert daarom de structuur van vlees zo goed mogelijk na te maken van soja. ‘We kunnen nu een mooi groot stuk maken, waar je ook in kunt snijden’, zegt hij enthousiast. Nu is het volgens hem zaak de smaak te verbeteren.
Vleesvervangers bestaan al langer, maar nu lijkt er een grootschalige industrie op gang te komen die ze produceert. Bedrijven als Unilever, het Zwitserse Givaudan en het Amerikaanse Ingredion investeren in de ontwikkeling van de sojasteak uit Wageningen. Het bedrijf Impossible Foods uit Silicon Valley heeft $75 mln gekregen van onder andere de Bill and Melinda Gates Foundation om een hamburger te ontwikkelen die in niets verschilt van rood vlees.
Een veelgehoord bezwaar tegen de sojateelt is dat die veelal in grote monoculturen in Latijns-Amerika plaatsvindt, die het milieu belasten. Als meer mensen soja eten, vermindert dat ook die problemen, stelt Van der Goot. Dat komt doordat soja nu grotendeels als veevoer dient. ´Dieren zetten eiwitten maar voor een deel om in spiervezels. Zo is bijvoorbeeld acht kilo soja nodig om een kilo rundvlees te produceren. Van der Goot: ‘Als we soja als vleesvervanger gebruiken, hoeven we er dus minder van te verbouwen.’
Eiwit uit raapzaadNaast vlees zijn ook melkproducten en eieren belangrijke bronnen van eiwit. De meeste koeien in de wei zijn immers melkkoeien. Voor vleesvervangers is tot nu toe vooral soja geschikt, vanwege de structuur. Alternatieven voor melkproducten kunnen ook eiwitten uit andere planten bevatten, zoals aardappel en lupine. ‘De zuivelprijzen stijgen nu al’, zegt onderzoeker Maurits Burgering van TNO. Naast de hogere consumptie van eiwitten ligt dat volgens hem aan het gestegen bewustzijn voor milieu en dierenwelzijn. Andere eiwitbronnen zullen daardoor populairder worden, verwacht Burgering.
Chemiebedrijf DSM heeft een methode ontwikkeld om eiwit uit raapzaad te extraheren. Het eiwit zit in het poeder dat overblijft als de olie uit het zaad van de gele bloemen is geperst. Het lijkt op het eiwit uit zuivel of vlees en kan bijvoorbeeld aan sportdrankjes, brood of gebak en zuivelproducten worden toegevoegd. ‘Zo waardeer je de afvalstroom op’, zegt Rob van Leem, die de innovatie-afdeling van het bedrijf leidt. Hij verwacht eind dit jaar genoeg informatie te hebben om een fabriek voor raapzaadeiwit te bouwen.
Als Nederland massaal overstapt op plantaardige eiwitten, zal het landschap tot 2035 grondig veranderen. Op de velden zullen eiwitrijke gewassen staan en er zullen meer natuurgebieden zijn. In laboratoria en fabrieken zullen eiwitten uit planten en insecten en kweekvlees worden geproduceerd, voor de kust liggen zeewierboerderijen. Alleen voor speciale gelegenheden zal er nog vlees zijn van de enkele koe in de wei

Bagels & Beans & Bugs

11/8/2017

Bagels & Beans zet insecten op de kaart
De keten Bagels & Beans heeft een bagel met insecten op de nieuwe menukaart gezet. Het concern haakt daarmee in op de trend om vlees te vervangen door andere eiwitrijke producten. De bagel krijgt een topping van sprinkhaan, krekel en meelworm en is vanaf 14 augustus verkrijgbaar.

Bagels met een topping van insecten. Foto: Bagels & BeansVrijwel ieder jaar ondergaat de menukaart van Bagels & Beans een flinke make-over. Sommige producten verdwijnen van de kaart en populaire tijdelijke specials krijgen een vast plekje. Vanaf 14 augustus kunnen gasten van het nieuwe menu genieten. Waaronder een ‘beestachtig lekkere Bugs Bagel’ met sprinkhaan, krekel en meelworm.
De Bugs Bagel is een samenwerking met Delibugs, dat in 2011 startte met de verkoop van eetbare insectensoorten. Inmiddels kweekt en verwerkt het bedrijf ze zelf ook. Samen met Bagels & Beans ontwikkelde Delibugs een bageltopping met krekels, meelwormen en een mix van geselecteerde kruiden. Het geheel wordt geserveerd met een sprinkhaan als garnering.
Waarom een bagel met insecten? ‘Waarom niet?’, reageert medeoprichter van Bagels & Beans Ronald Bakker. ‘Wist je dat ongeveer twee miljard mensen dagelijks insecten eten? Zo vreemd is dat dus niet. We zijn er hier in Europa gewoon nog niet aan gewend.’
Bijzonder smakelijk‘Ze zijn echt bijzonder smakelijk’, benadrukt Bakker. ‘En trouwens, je vergist je mooi als je denkt dat je nooit insecten eet. Kijk maar eens op de verpakking van roze koeken. Daar staat dat er een kleurstof met E-nummer E120 in zit. Dat wordt gemaakt van schildluizen. Het zit bijvoorbeeld ook in aardbeienyoghurt en milkshakes.’
Ook Nederlanders zijn eigenlijk al lang gewend aan het eten van insecten, volgens Bakker. ‘Volgens het Voedingscentrum zijn insecten qua voedingswaarde vergelijkbaar met vis, kip, rund en varkensvlees. Insecten zijn lekker en gezond. Bovendien zijn ze veel duurzamer dan andere dierlijke eiwitbronnen. Het is de voedingsbron van de toekomst!’
Andere verrassingenDe nieuwe menukaart bevat meer nieuwe elementen die kunnen verrassen. Ninande Thio, medeoprichter van Bagels & Beans: ‘De tijdelijke specials Awesome Prana Bagel met hummus en dukkah, de bagel met bospaddenstoelenkroketjes en de bagel met gegrilde courgette en buffelmozzarella waren zo populair dat we ze op de kaart hebben gezet. Nieuw zijn bijvoorbeeld de desembagels, groente- & champignonballetjes, vegan creamcheese en paddenstoelenkoffie. En speciaal voor de koffieconnaisseurs gaan we de zeer exclusieve Geisha Coffee schenken.’
Vrijplaats Bagels & BeansDe keten Bagels & Beans bestaat sinds 1996. De oprichters noemen het ‘de vrijplaats voor koffie, bagels en geluk. Een plek waar de waan van de dag plaatsmaakt voor een moment van rust en iets lekkers. Koffie of thee met iets erbij, een belegde bagel, bijvoorbeeld met creamcheese of de vegetarische Paddoburger, of een van de salades, sappen en superfoods.’
Thio: ‘De typische Bagels & Beans-sfeer met nadruk op persoonlijke aandacht en ambachtelijkheid blijkt aan te slaan. Gelukkig maar, het is een bewezen medicijn tegen de gejaagdheid die onze levens tegenwoordig kenmerkt.’

 

Een middag vol ” food “

food talk

26/6/2017

 

Op vrijdag 16 juni was het eerste Cultuurcafé van het Kandinsky College waar Ugenda een kleine bijdrage aan heeft geleverd. Hier de foto’s van die middag, met restaurant Wally, Wereldkoks, New Arts Nijmegen en Bugbon, koken met insecten.

GirlTalk food test YouTube kanaal

GirlTalk food test YouTube kanaal

 

 

14/6/2017

 

Op GirlTalk, het YouTube kanaal door en voor meiden waarop drie videos per week online komen: meiden TESTEN, meiden PROEVEN en meiden OVER JONGENS! Kom erbij, join de squad en mis niets door gratis te abonneren via de rode knop 💕 Upload schema: ⚗ Elke maandag 16:00 een MEIDEN TESTEN 🍔 Elke woensdag 16:00 een MEIDEN PROEVEN 🗯 Elke vrijdag 16:00 een MEIDEN OVER JONGENS
GirlTalk een van de kanalen van Korthom 

Ants on a Shrimp

 

Ants on a shrimp

 

 

21/5/2017

Tijdens de Foodweken van NPO  was ook Ants on A Shrimp te zien, nog niet gezien om terug te kijken

Een unieke en spannende fooddocumentaire over één van de, volgens Time Magazine, meest invloedrijke mensen ter wereld die samen met zijn team het grootste culinaire experiment uit zijn leven aangaat.